Για τους γονείς

Για τους γονείς

Αγαπητοί γονείς,

Καλώς ήλθατε στον ιστότοπο της Ελληνικής Παιδοπνευμονολογικής Εταιρείας. Το τμήμα αυτό είναι ειδικά σχεδιασμένο για σας και έχει σκοπό να παράσχει απλές, χρήσιμες και κατανοητές πληροφορίες σχετικά με το αναπνευστικό σύστημα του παιδού και τα νοσήματά του.

Το παιδί δεν είναι απλά ένας μικροσκοπικός σε μέγεθος ενήλικας, αλλά ένας διαρκώς αναπτυσσόμενος και μεταβαλλόμενος οργανισμός και αυτό συνεπάγεται τεράστιες και ταχύτατες μεταβολές στην ανατομία, τη φυσιολογία και την παθοφυσιολογία του μέχρι την ενηλικίωση. Ο Παιδίατρος είναι ο γιατρός που έχει εκπαιδευτεί ώστε να είναι γνώστης αυτών των ιδιαιτεροτήτων των παιδών και να μπορεί να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει τα νοσήματα της παιδικής ηλικίας.

Είναι όμως ευνόητο ότι με την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης η γνώση που έχει συσωρευτεί σε επιμέρους τομείς είναι ανέφικτο να αφομοιωθεί και να εφαρμοσθεί εξ ολοκλήρου από τον ειδικευμένο Παιδίατρο. Ετσι από την δεκαετία του 1980 στην Δυτική Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική  καθιερώθηκε να εξειδικεύονται οι παιδίατροι σε επιμέρους τομείς της παιδιατρικής ειδικότητας, ανάμεσα στους οποίους και η Παιδοπνευμονολογία.

 

Ο Παιδοπνευμονολόγος είναι Παιδίατρος που έχει επιπλέον εκπαιδευτεί:

  • στην λεπτομερή και σε βάθος γνώση της ανάπτυξης, της υφής, και  της λειτουργίας του αναπνευστικού συστήματος των βρεφών, των παιδιών και των εφήβων.
  • στην ενδελεχή γνώση της αιτιολογίας και της παθογένειας όλων των οξέων και χρόνιων παθήσεων του αναπνευστικού των βρεφών, παιδιών και εφήβων.
  • στην ικανότητα εκτέλεσης και ερμηνείας παρακλινικών και εργαστηριακών μεθόδων μελέτης του αναπνευστικού (Σπιρομετρία και δοκιμασίες ελέγχου αναπνευστικής λειτουργίας, πολυκαταγραφικές μελέτες ύπνου, δοκιμασίες άσκησης, εύκαμπτη βρογχοσκόπηση κλπ).
  • στις εξειδικευμένες θεραπευτικές μεθόδους για την αντιμετώπιση παιδιατρικών αναπνευστικών παθήσεων.

 

Από τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει αναφέρονται ενδεικτικά:

  • Οι συγγενείς διαμαρτίες στη διάπλαση του αναπνευστικού.
  • Οι βαριές ή επιπλεγμένες οξείες και χρόνιες λοιμώξεις του αναπνευστικού.
  • Η διαγνωστική διερεύνηση και θεραπεία παιδιών με χρόνιο επίμονο άσθμα.
  • Η αντιμετώπιση και συνολική φροντίδα παιδιών με κυστική ίνωση και άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες .
  • Η αντιμετώπιση παιδιών με σπάνια νοσήματα του αναπνευστικού ή παθήσεις άλλων οργάνων με επιτπώσεις από το αναπνευστικό σύστημα.
  • Η αντιμετώπιση ασθενών με νοσήματα που χρειάζονται ειδικές συσκευές (Μόνιτορς, Οξύμετρα, Αναπνευστήρες, τραχειοστομία κλπ), ειδικές θεραπείες με εισπνεόμενα φάρμακα και χρόνια χορήγηση οξυγόνου στο σπίτι.

 

Θα προσπαθήσουμε να εμπλουτίζουμε συνεχώς με κατάλληλο ενημερωτικό υλικό την ιστοσελίδα μας.